fbpx

Co patří a nepatří do vermikompostéru?

Čím uděláte žížalám největší radost?

  • Zbytky ovoce a zeleniny – nakrájené na menší kousky jsou nejideálnější
  • Slupky od cibule a česneku
  • Čajové sáčky
  • Zbytky kávy – lógr
  • Natrhaný papír, ubrousky, nepovoskované časopisy
  • Piliny
  • Spadané listí ze zahrady – (kromě ořešáku)
  • Rozdrcené skořápky od vajec – skořápky přidají do vznikajícího kompostu vápník, který je velmi důležitou složkou pro další hnojení rostlin
  • Exkrementy od hospodářských zvířat – pouze pro velké venkovní kompostování

 

Na co si dát pozor

  • Zbytky pečiva, cukroví a sušenek – pro žížaly to není žádný problém, poradí si i s pečivem, pouze bych nedoporučoval přidávat velké množství pečiva do domácích vermikompostérů, neboť pečivo začne velmi rychle plesnivět a plísně doma nikdo nechceme, proto můžeme přidávat pouze v přiměřeném množství
  • Zbytky jídla (ne masové výrobky) – můžeme přidávat zbytky domácích jídel, pouze bych doporučil zvážit v jakém množství přidáváme, určitě bych do kompostu nedával například zbytky omáček, jakékoliv tekutější zbytky nebo cokoliv, co má něco společného s masem, mohlo by dojít k hnilobě masa
  • Čerstvá tráva – pro kalifornské žížaly naprosto ideální zdroj potravy, jediný problém je zahřívání, které nastává při tlení trávy, velké množství trávy dokáže přehřát kompost až na 80°C, což je teplota, která je neslučitelná s životem žížal, které snesou maximálně 30°C, proto můžeme trávu přidávat pouze po menším množství nebo nechám čerstvou trávu alespoň jeden týden na hromadě mimo kompost, kde se uvolní největší množství tepla a poté můžeme přidat trávu ke zpracování žížalám
  • Ořešákové listí – nejedná se o žádný problém, pouze je třeba počítat s tím, že ořešákové listí je hodně tuhé a zůstane ve vermikompostu podstatně déle než ostatní rostlinné zbytky
  • Citrusové slupky – mohou se bez problému přidávat do zahradních vermikompostů, pouze bych zvážil jejich přítomnost v domácích vermikompostech, neboť opět představují velké riziko vzniku plísně
  • Knedlíky – asi nejnáchylnější z uvedeného na vznikání plísní, proto bych rozhodně nedoporučoval pro přidávání do domácích vermikompostérů
  • Popel – nedochází k žádnému zpracování žížalami, takže zůstává ve stejné podobně, pouze se promíchá s již vzniklou zeminou

Čemu se rozhodně vyvarovat

  • Mléčné výrobky – nastává kvašení a zkažení mléka, které způsobuje nepříjemný zápach a rozhodně to nepatří do vermikompostování
  • Maso – dochází k hnilobě masa, která produkuje extrémní zápach a rozmnožování dalších nechtěných organismů, které se nepodílejí na kompostování, proto rozhodně nedoporučuji
  • Kosti – zůstanou netknutě ve vermikompostu po několik let, nedojde k žádné přeměně
  • Tuky a oleje – škodlivé pro žížaly a nepřináší žádný účinek